Despre Tabere

Aproape tot ce ar trebui să știți despre Taberele Creștine Speranță pentru Viitor...


Caracterul Taberelor organizate de noi(SPV) este Creștin, iar scopul principal este unul de Evanghelizare a celor ce nu îl cunosc pe Domnul Isus ca Mântuitor personal, dar în același timp pentru cei ce sunt deja mântuiți tabăra este o bună oportunitate pentru mărturisire și maturizare spirituală, ei având posibilitatea să-și invite prietenii, vecinii sau colegii lor nemântuiți. Taberele sunt o lucrare extraordinară prin intermediul căreia fiecare din cei care vin au șansa să-și invite sau aducă prietenii la tabără, iar aceștia la rândul lor să fie mântuiți aici în tabără și prin ei în timp chiar și familiile lor să ajungă să-L cunoască pe Domnul Isus ca Mântuitor(acest lucru fericit s-a întâmplat de mai multe ori în trecut). Deci taberele sunt oricum le-ai privi o foarte bună oportunitate pentru evenghelizare.
Un alt aspect sau scop al taberelor este cel de Creștere Spirituală, în cadrul acestui program oferim un timp special de predici, studii, timp devoțional și închinare prin care cei mântuiți au posibilitatea să vină în tabără, pentru a se apropia mai mult de Domnul şi Mântuitorul lor, pentru a se mai pocăi de viața lumească și firească în care sunt atrași când sunt acasă și nu în ultimul rând pentru a cunoaște care e voia sau planul lui Dumnezeu pentru viața lor.
Pe lângă aceste programe de Evanghelizare şi Creștere Spirituală, tabăra oferă o gamă variată de activități specifice taberelor creștine : socializarea directă și cunoașterea altor tineri din alte colțuri ale țării sau din străinătate, închinare prin cântare și timp de rugăciune, concursuri biblice, competiții sportive, drumeție sau vizită la Muzeul Satului, jocuri  și multe alte activități interesante și distractive.
Desfășurarea întregului program se face într-un cadru creștin bine conturat și organizat după un program pre-stabilit și un regulament menit să evite pe cât se poate neplăcerile sau diferitele probleme. Dacă veți citi regulamentul sau programul pe care le găsiți mai jos veți vedea că acestea au menirea să protejeze participanți la tabere și să le ofere un timp binecuvântat în prezența sfântă a lui Dumnezeu, un timp mult diferit față de rutina și activitățile(calculator, școală, prieteni, blocuri, etc.) zilnice de acasă.

Locația, tabăra noastră este situată în orașul Sighetu Marmației, la aproximativ 5 km de centrul orașul (locul unde se agață harta-n cui), iar prin așezarea ei tabăra oferă izolare față de lumea agitată, zgomotoasă și poluată. Locația și dealul pe care este amplasată tabăra este aproape și totuși departe de civilizație și astfel de orice sursă de tulburare, te așază în mijlocul naturii loc de unde poți admira mult mai bine frumusețea creației lui Dumnezeu.
În zona noastră aveți multe obiective și locuri deosebite pe care le puteți vizita fie la venirea în tabără fie la plecare, printre ele menționăm Muzeul Satului Maramureșean cu multe case din lemn deosebite cu o vechime de sute de ani, muzeu care e la o distanță de doar 2 km(este chiar pe drumul spre tabără) de tabără-se poate face drumeție, Memorialul Durerii din Sighet, Casa Elie Wiesel laureat al premiului Nobel, plus vestitul Cui unde se agață harta sunt pe o rază de 6 sau 7 km de tabără, mai este pe aproape și Cimitirul Vesel din Săpânța de care probabil ați auzit și tot acolo este și Mănăstirea Peri cu probabil cea mai înaltă Biserică de Lemn din lume, turnul are 78 de metri, mănăstirea se află la aproximativ 20 de km de tabără, o altă mănăstire frumoasă este și Mănăstirea Bârsana care este tot în zona noastră, acest colț frumos al țării, Maramureșul Istoric.

          Condițiile oferite de tabără:
Taberele organizate de SPV sunt tabere de munte (aventură în natură nu confort la hotel) așa că și condițiile sunt ca atare, deși în ultimii ani am progresat destul de mult, am forat și avem apă suficientă, am renovat băile și nu mai avem toalete turcești, am primit paturi noi foarte bune și confortabile de hotel, dar mai sunt și lipsuri că mai sunt și alte lucruri de făcut. Vă transmitem aceste informații deoarece nu vrem să vă faceți o imagine greșită și să vă înșelăm așteptările, dar nici nu vrem să vă descurajăm. Din start afirmăm că nu suntem o tabără pentru pretențioși dar suntem încrezători că oferim condiții suficiente și un minim de confort necesar pentru a ne simți bine. Credem și vrem să ne focalizăm pe Dumnezeu, Cel de la care primim toate lucrurile, înaintea Lui trebuie să fim mulțumitori pentru toate lucrurile și în toate putem să vedem dragostea și purtarea Lui de grijă, iar uneori este nevoie să ne lipsească anumite lucruri și un anumit confort pentru a aprecia și mai mult apoi ce avem în mod obișnuit.
Cazarea se va face în  cabane(cărămidă și lemn) unde se doarme pe paturi cu saltele(dar din cauza normelor actuale DPSV nu putem oferi pături, perne sau cearceafuri), capacitatea camerelor din cabane fiind între 15-20 de participanți/cameră, oferind aproximativ 160 de locuri pentru fete și 120 locuri pentru băieți (deci se doarme în cabane separat băieți și fete), iar capacitatea totală de cazare este de 280 participanți pe săptămână.
Dispunem de un pavilion mare din lemn(ciuperca), este deschis pentru a circula aerul dar e acoperit pentru a ne proteja de ploaie, este locul unde se țin programele principale cu toată tabăra, pavilionul are aproximativ 280 de locuri pe bănci de lemn, pe lângă el mai avem o sală mare de conferințe unde capacitatea este de aproximativ 140 de locuri pe scaune, plus corturi mari, terase sau alte săli sau anexe care se pot folosi vara. În pavilion avem instalație de amplificare audio, microfoane, laptop, videoproiector, pian etc. Deci beneficiem de spațiu suficient și condiții bune pentru a putea avea programe frumoase. Mai avem pe proprietate noastră un teren destul de mare de fotbal, teren mic de baschet și teren de volei, panou pentru cățărări, plus alte echipamente pentru activități recreative, avem și mese de ping-pong, mese de fotbal(foosball), deci și aici stăm destul de bine.
Despre condițiile de igienă vă putem spune următoarele, avem o clădire separată unde sunt toaletele și dușurile, apa este încălzită în boilere care merg pe curent electric care este destul de scump, fiind o tabără ceva mai mare încercăm să păstrăm un cost cât mai mic, deoarece dorim ca tabăra să fie accesibilă pentru oricine. Taxa mică percepută de noi nu este suficientă și astfel nu ne putem permite să oferim dușuri zilnice cu apă caldă la aproximativ 250  de participanți pe serie. Ne străduim totuși să facem tot ce putem și să oferim condiții decente, avem un program de duș în care încercăm să asigurăm cel puțin un duș cu apă caldă pe săptămână, iar în plus avem un bazin în care încălzim apa la soare, acest bazin are aproximativ 2000 de litri, iar apa după o zi însorită este călduță și ne mai oferă încă cel puțin un duș pe săptămână.
 La capitolul alimentație beneficiem de o sală de mese și o terasă ce oferă loc la masă pentru 280 de persoane, mâncarea se servește conform cerințelor sanitar veterinare,  ea este gătită bine de o bucătăreasă cu experiență. Se vor asigura trei mese pe zi(marți miercuri și joi)prima masă fiind Luni ora 17.00, iar  ultima masă servită în tabără este Vineri dimineața ora 9.00(mic dejun). 
Prin grija lui Dumnezeu și dragostea fraților cazarea și masa sunt asigurate fără nici o plată, mica taxă de înscriere percepută mai mult ca o taxă de seriozitate reprezintă doar o mică parte a cheltuielilor fiind totuși un sprijin pentru desfășurarea activității noastre, restul de fonduri venind de la biserici sau frați care au dorința de a dona ceva( bani sau alimente), în plus mai avem încă ceva sponsorizări din străinătate, dar nu știm cât vor mai merge și acestea. Ne rugăm ca Dumnezeu să ne dea parteneri serioși cu care să putem continua această lucrare și totodată pentru a continua să îmbunătățim și mai mult condițiile din tabără.

            Programul și regulamentul:
           Fiecare serie sau săptămână de tabăra începe Luni la ora 13.30 (vă rugăm pe această cale pentru o bună organizare ca până la această oră -13.30- să ajungeți în Sighet ) și se  încheie Vineri la ora 12.30. La Sighet se poate ajunge fie cu trenul sau cu diverse microbuze sau autobuze, verificați la autogările și gările locale pentru a programa totul bine astfel încât sosirea și plecarea din tabără să se facă spre o cât mai bună organizare a taberei. Din experiența trecută am observată că uneori este mai ieftin dacă se închiriază un autocar sau microbuz pentru toată săptămâna, ele putând fi parcate și lăsate în tabără.

   Schița de bază a programului zilnic
LUNI ziua 1
12.30-15.00 Sosirea în tabără - Înscrierea - Cazarea în cabane
15.00-16.30 Timp de Odihnă
17.00-18.00 Prima Masă servită în tabără
19.00-20.30 Deschiderea taberei, cunoaștere, program, regulament, mesaj biblic etc.
20.30-21.00 Formarea Grupelor, Timp de părtășie cu Grupa de părtășie.
21.30-22.00 Ceai cu Grupa
22.30           Stingerea
MARȚI - MIERCURI - JOI ziua 2,3,4            
07.30       TIMP DE RUGĂCIUNE LIDERI
08.00  DEŞTEPTAREA, ÎNVIORARE, CURĂŢENIE, SPĂLARE, ECHIPARE
08.30   TIMP DEVOTIONAL PE GRUPE
09.00   MICUL DEJUN
10.15   LECȚIA BIBLICĂ(STUDIU) ȘI JOCURI ORGANIZATE
12.00   CÂNTĂRI NOI
12.30   TIMP LIBER       
13.30   MASA DE PRÂNZ
15.30   TIMP LIBER—JOCURI
17.30   SUPLIMENT
17.35   ACTIVITĂŢI LIBERE-TIMP LIBER
18.00   CÂNTĂRI ŞI PREDICĂ
19.30   CINA
20.00   SPALARE, ECHIPARE
20.30   PĂRTĂȘIA DE SEARĂ
CÂNTĂRI, MĂRTURII, MESAJ SCURT, FILM SAU SCENETE, PROGRAM PREGĂTIT DE PARTICIPANȚI, PROGRAMUL SE POATE PRELUNGI
22.20     PREGĂTIREA DE STINGERE 
22.30     STINGEREA
VINERI ziua 5
08.30-09.00  Deșteptarea, Spălare, Echipare
09.00-09.30 Timp Devotional pe grupe
9.30-10.00   Micul Dejun
10.00-11.00 Curățenie Cabane, Împachetarea Bagajelor, Eliberarea Cabanelor
11.00-12.30 Festivitatea de Închidere a taberei
12.30-13.00 Plecarea participanților din tabără
                În funcție de anumite situații pot să apară mici modificări în program.

    Regulament Taberă Creștină!
- Regulamentul este valabil pentru participanți dar și pentru însoțitori sau lideri și trebuie comunicat clar înainte de venirea la tabără, (cine crede că nu se poate conforma acestor reguli mai bine renunță ).
1. Tuturor participanților la tabără li se cere să poarte o îmbrăcăminte modestă, decentă specifică creștinilor. Îmbrăcămintea purtată nu trebuie fie provocatoare sau ispititoare.
2. Relațiile dintre persoanele de sex opus sunt permise dar se interzic legăturile fizice apropiate: atingerile, plimbatul de mână, sărutul, mângâierile etc.. Nu sunt permise întâlnirile pe ascuns în locuri retrase.
3. Aparatura electronică de orice fel (mp3 playere, boxe portabile, jocuri electronice, laptopuri, console etc.) nu sunt necesare și nu se vor folosi în tabără, deci nu le aduceți cu voi.
4. Cerem participanților un comportament și un limbaj adecvat unei tabere creștine, adică o conduită cuviincioasă. Nu vom tolera indisciplina, obrăznicia, limbajul urât (înjurăturile), bătăile, conflictele. De asemenea drogurile, alcoolul, țigările sau alte elemente dăunătoare nu sunt permise în tabără.
5. Tabăra are un program prestabilit pe care noi îl urmăm; cerința noastră este ca toți cei care participă să se conformeze acestui program.
6. Pe toată durata taberei părăsirea perimetrului (proprietății) taberei este interzisă. Părăsirea taberei se poate face numai cu permisiunea primită de la conducerea taberei.
7. Nu faceți risipă de mâncare sau apă, nu consumați mâncare în cabane, nu comandați mâncare din oraș masa se servește doar în sala de mese. Mare Atenție nu faceți risipă.
8. Cățăratul și culesul fructelor din  pomii de pe perimetrul și din grădinile vecine taberei nu este permis.
9. Păstrarea curățeniei și a bunurilor taberei este importantă. Trebuie ținut cont că în această tabără urmează să vină și alți participanți, cei ce distrug vor plăti din buzunarul lor.
10. Ascultarea de conducere, de însoțitori, de lideri sau de voluntarii taberei este una din cerințele cele mai importante pentru bunul mers al taberei.
***La aceste reguli se mai pot adăuga altele în funcție de situațiile apărute.

Înregistrare foto-video.

În cadrul taberelor organizate de noi, vor fi făcute fotografii și filmări cu participanții la tabără, acestea vor fi folosite, pe Facebook, YouTube, sau pe pagina noastră web pentru promovarea fără scop comercial. În tabără sunt și camere de supraveghere, în cazul în care ați intrat în tabără înseamnă că sunteți de acord cu această situație.


    Necesar pentru tabără
    Foarte Important 
Ce să aduceți la tabără? Fiecare participant la tabără trebuie să aducă
Adeverinţă Medicală care să ateste ca este Clinic Sănătos pentru tabără (se obține de la medicul de familie).
Două pături sau sac de dormit + pernă (dacă aveți nevoie).
- Haine pentru munte, prosop, periuță, pastă de dinți, săpun, lanternă, etc.
- Biblie(dacă aveți) + Pix + Carnețel, Jocuri frumoase de grup(nu jocuri electronice sau de noroc)
    Ce să NU aduceți la tabără!
- Lucruri de valoare, bani, aparatură electronică, obiecte - lucruri periculoase, inflamabile sau dăunătoare
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Părerea ta contează!! Exprim-o civilizat.